Ik schrijf dus ik besta
Home » Recensies

Recensies

Hieronder een aantal citaten uit recensies die in de kranten en op het internet over mijn boeken zijn verschenen. De meesten zijn positief, maar er was ook kritiek. Dat is niet erg. Je leert ervan. Al was het maar incasseren. 

Hilbrand Rozema in het Nederlands Dagblad over Goede Meester: "Met haar vader reisde ze alle scholen langs waar hij ooit meester was. Het resultaat is een roadmovie door het gereformeerde Land van Ooit en door de historie van de gereformeerde zending, van de Evangelische Omroep en christelijk Nederland. Onderweg probeert een vrijgevochten dochter op ontroerende wijze haar vader te begrijpen. (....) Meneer Hogeweg hield deksels goed in de gaten wat zijn dochter over hem ging schrijven. Hun gekibbel over de inhoud komt op vermakelijke wijze terug in het boek. De dialogen zijn vaak hilarisch."

Edward van Vendel in Boekie Boekie over De God van oma Vanouds:"De God van oma Vanouds lijkt een somber en serieus boek. Maar raar, ik moest zo vaak lachen! Dat komt door Margriet Hogeweg, de schrijfster. Die maakt van Oma Vanouds een buurvrouw, die je wel wilt leren kennen. Lees het boek en laat haar bij je komen wonen. Op de zolder. Je krijgt haar God er gratis bij."

Trees Wissenburg in het Utrechts Nieuwsblad over De God van oma Vanouds: "Een prachtig boek om voor te lezen aan kinderen vanaf acht jaar. Utrecht op zijn best, want de schrijfster komt uit Utrecht en het verhaal speelt in Utrecht."

Baukje Wytsma in de Leeuwarder Courant over De God van oma Vanouds: "Met veel gevoel voor humor en uitermate realistisch beschrijft Margriet Hogeweg hoe er in het gezin met geloofszaken wordt omgegaan.(...) Een prachtig geschreven verhaal dat van begin tot eind blijft boeien."

Simone van Driel in NRC Handelsblad over Verboden voor Sinterklaas: "Sommige Sinterklaasboeken maken korte metten met het mysterie. Margriet Hogeweg waagt zich met Verboden voor Sinterklaas aan een boek, waarin iemand juist van zijn geloof valt, nee stort. (...) Hogewegs toon is afwisselend liefdevol en venijnig, zoals in de gesprekken die Fier met zijn onwillige moeder begint om te horen waar de al jaren dooretterende ruzie met zijn opa om gaat."

Rita Ghesquiere schrijft op de website Kerk.net over Verboden voor Sinterklaas: "Margriet Hogeweg weet uitstekend humor en ernst met elkaar te verweven. Natuurlijk is dit Sinterklaasverhaal alleen geschikt voor kinderen die het geheim van de geschenkenbrenger kennen. Een leuk boek ook om in de klas voor te lezen tijdens de Sinterklaastijd."

Bas Maliepaard in dagblad Trouw over Verboden voor Sinterklaas: "Helaas weet Hogeweg deze originele invalshoek niet uit te werken tot een geslaagd boek. De personages zijn allemaal (irritant) bijdehand en weinig levensecht beschreven. Er zit bovendien veel ruis in het verhaal, die de aandacht nodeloos afleidt.(...) De ruzie tussen de twee volwassenen vormt een tweede, totaal irrelevante verhaallijn, die kinderen waarschijnlijk maar matig zal boeien."

Kidslog over Verboden voor Sinterklaas: "Zoals het een goed boek over Sintetklaas betaamt, blijft zijn verschijning ook in dit boek een mysterieus iets. Want al lijkt het helemaal duidelijk dat Sinkterklaas niet bestaat, aan het einde van het boek ga je zelfs als lezer weer bijna twijfelen. een perfect Sintboek voor kinderen die iets te oud worden voor het echte heilige geloven, maar nog wel heel graag willen dat er een Sint bestaat."