Ik schrijf dus ik besta
Home » Nieuws

Nieuws

 


Reflectief in beeld en woord

Afgelopen zomer (2015) interviewde journalist Salwa van der Gaag mij voor de rubriek 'In de Spiegel' in het Algemeen Dagblad. Aanleiding was de verschijning van het boek 'Goede Meester'. 


Helder artikel in het Algemeen Dagblad over 'Goede Meester'


Recensie in het RD

Respectvol verhaal van ir. J. van der Graaf in het RD over mijn boek 'Goede Meester'. 


Mooi artikel in het ND van de hand van Hilbrand Rozema


Boekpresentatie 'Goede Meester' overweldigend

Wat overweldigend was het vrijdag 12 juni, de boekpresentatie van 'Goede Meester'. Zoveel bekende, maar ook onbekende gezichten. Zoveel lieve en ontroerende woorden. Zoveel complimenten die mij nu nog doen blozen. Zoveel mooie bloemen en cadeau's. Ik ben er nog altijd beduusd van. Een hoofd vol onuitwisbare indrukken. De rots in de branding die stilletjes aanschoof. Dat was groots. En de hoofdpersoon van het boek, de goede meester, liep stralend tussen dit alles door. Dank je wel voor jullie komst, jullie bijdragen, voor jullie alles.En niet in de laatste plaats bedankt voor de gulle gaven aan KWF-kankerbestrijding. De collecte leverde 120,= Euro op.

 

 


 

 

Boekpresentatie 'Goede Meester'

Vrijdagavond 12 juni is de boekpresentatie van mijn boek 'Goede Meester', georganiseerd door boekhandelaar Ad Kasius uit Dordrecht. Van 20.00 - 22.00 uur in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 Dordrecht. Mocht je in de buurt zijn; je bent van harte welkom. De auteursopbrengst van de verkoop van de boeken gaat naar KWF Kankerbestrijding. Tijdens de presentatie is er ook een collecte voor dit zelfde doel.

 

 


 

'Goede Meester' ligt in de winkel

Mijn vader vroeg mij op een dag of ik een boek over zijn leven wilde schrijven. Dat vond ik een lastige vraag. Hoewel ik twee kinderboeken heb geschreven, leek mij dit iets van een heel andere orde. Ik wist ook niet of ik de meest aangewezen persoon was, omdat ik niet bepaald objectief naar mijn vader kan kijken. Tegelijkertijd was het ook een unieke kans om de geschiedenis van mijn vader, die ook mijn geschiedenis is, in te duiken. Om hem vragen te stellen, die ik anders niet zo snel zou stellen. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven.
 
Het schrijven van dit boek was voor mij een grote sprong in het duister. Toen ik eraan begon, had ik niet echt een doelstelling. Het boek is organisch gegroeid, het is geen aangeharkte biografie geworden. Ik schrijf heel associatief en neem mijn eigen herinneringen ook mee. Voor het boek hebben we de afgelopen jaren zoveel mogelijk plaatsen bezocht die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven. We zijn heel Nederland doorgereisd. Die reizen vormen het skelet van het boek. Uit de tijd dat mijn vader in Nieuw-Guinea en Curacao was, heb ik honderden brieven doorgelezen en fotoalbums bekeken. Gaandeweg bedacht ik me dat mijn vader de verpersoonlijking is van een tijdsbeeld. En dat zijn verhaal niet alleen interessant is voor de kring van mensen die hem van nabij kennen, maar ook voor een breder publiek.
Voor mij is dit boek ook het  boek van verwondering over andere tijden geworden. Mijn vaders tijden. Koloniale tijden. Gereformeerde tijden. Avontuurlijke tijden. Vedreven tijden. Tijden, die ik wil koesteren.
Onontkoombaar groeide in dit boek ook het verhaal over een vader en een dochter die elkaar telkens weer opzochten, verloren en weer terugvonden. Het werd een kippenbruggetje over een kloof tussen generaties met verschillende opvattingen, wereldbeschouwingen en gedachtengangen. Kortom een roadmovie in boekvorm.

'Goede Meester' (197 pagina's, ISBN: 9789402133363) is gepubliceerd bij Brave New Books. Het boek is te koop bij www.bol.com/bravenewbooks en te bestellen bij de boekhandel. Prijs: €17,50.

(De volledige auteursopbrengst gaat naar KWF-kankerbestrijding)

 


 

 

Artikel in het Algemeen Dagblad van 20 mei 2015