Ik schrijf dus ik besta
Home » Boeken
 Boeken
 

Goede Meester

Een gereformeerde zendeling op klompen die het niet kan laten zich te roeren op de terreinen van kerk, staat en maatschappij. Jac. Hogeweg is en blijft een fenomeen, al is hij de tachtig inmiddels ruim gepasseerd. Schrijver en journalist Margriet Hogeweg reisde samen met haar vader door Nederland op zoek naar sporen uit zijn verleden. Ze las meer dan 500 brieven die hij tussen 1956 en 1970 vanuit Nieuw-Guinea en Curaçao aan familie in Nederland schreef. Ze bladerde door zijn lijvige archief en vond krantenartikelen over de roerige jaren op het Eiland van Dordrecht. Want ook daar liet hij zich gelden in zowel de politieke als de kerkelijke arena.

'Goede Meester' is een portret van een rechtlijnig gereformeerde man, door zijn dochter, in vaak kostelijke dialogen, geschetst. Het geeft je een inkijk in de geschiedenis van zending, Gereformeerd Nederland, Evangelische Omroep en stichting De Hoop, centrum voor verslavingszorg in Dordrecht. En het roept beelden op van langzaam maar zeker verdwijnende werelden en vergane koloniale tijden. Een vader en een dochter samen op zoek naar een gemeenschappelijk verleden. Twee werelden die botsen, maar elkaar tegelijkertijd ook aantrekken.

 


 


De God van oma Vanouds

Maria heeft heel wat te stellen met haar oma, die bij haar op zolder woont.  'De Here zal je straffen'is oma's lievelingszin. Gelukkig kan Maria daar wel om lachen. Oma Vanouds is misschien niet zo'n lieve grootmoeder, saai is het met haar in huis in ieder geval nooit. Want verhalen vertellen kan ze als de beste en nu oma in huis is, komt er een dominee over de vloer. En misschien kan Maria oma Vanouds wel een keer meenemen op bezoek bij oma Bedssteen, die slaapt al ik weet niet hoe lang onder een steen.

  

 

 

 

 


 

 

 The God of Grandma Forever

When her Grandma Forever comes to live in her attic, Maria was angry. It wasn’t that Maria didn’t like Grandma Forever, or want her to move in with the family. But she definitely did not want her to move into the attic - Maria’s attic - where she played pirates with her friend Jacob and where she could swing in the hammock whenever she needed some time to herself. Besides, Grandma Forever was cranky and ‘not completely normal.” It’s not long, however, Maria’s growing curiosity about her eccentric grandma brings her to love the cranky old woman in this sensitive portrait of kindred spirits.

 

 

 


 

 

Verboden voor Sinterklaas

Als Fier thuiskomt hoort hij zijn moeder ruziemaken met zijn opa over Sinterklaas. Stiekem blijft hij luisteren. Tot zijn schrik hoort hij dat opa Sinterklaas is en Sinterklaas opa! Fier is eerst heel boos. Hoe hebben ze hem al die tijd zo voor de gek kunnen houden? Maar dan besluit hij zijn opa en zijn oma een loer te draaien. Van Sinterklaas krijgt hij toc altijd alles? Nou, Fier vraagt een varken voor Sinterklaas. Met alle gevolgen van dien.

 

 

 

 


 

 

De Holle Bolle Gijs met De Knoop van Gordium

De Holle Bolle Gijs is een verhalenbundel, uitgegeven door Querido, vol korte verhalen van verschillende auteurs. Er staat ook verhaal van mij in. Het heet 'De Knoop van Gordium' en het gaat over de Zon die haar vrienden op gaat zoeken in De Tuin, waar de Veulvraat en de Xienix stromen. Ze komt net op tijd want de Voliant heeft een Gordiaanse Knoop in zijn slurf. En niemand in De Tuin weet hoe die knoop ontward kan worden. Wil je dit verhaal lezen? Dat kan, het staat op deze website, onder de knop met het kopje 'Boeken'.