Ik schrijf dus ik besta
Home » Alledag » Alfamannetje

Alfamannetje

Gepubliceerd op 17 februari 2015 om 19:20

Ik kwam een alfamannetje tegen in het park. Hij gaf ongevraagd advies. Was autodidact. Nooit op cursus geweest. Was ook niet nodig, want kijk maar hoe gehoorzaam die van hem was. Daarbij vergeleken was die viervoeter van mij een ongeleid projectiel. Dat zei hij niet, maar dat kon ik wel raden.

Die van mij liep veel te ver bij mij vandaan. Had ik hem daar toestemming voor gegeven? Nee, dat had ik niet. Maar ik had ook niet gezegd dat het niet mocht, gaf ik hem van repliek. En als ik hem riep, kwam hij toch braaf. Maar daar zat hem nou juist de crux.

Er volgde een college over roedelleiderschap waar ik de helft niet van meekreeg. De zon scheen, de vogeltjes floten. Dat leidde nogal af. Wat me ervan is bijgebleven, is, dat alfamannetje, als die van hem iets deed wat echt niet mocht, iets heel onconventioneels deed. Dat vond hij zelf tenminste. Hij wilde het mij wel vertellen, zei hij geheimzinnig.Hij werkte duidelijk naar een climax in zijn betoog. Toe maar dan, dacht ik. Maar ik hoefde dat niet eens hardop te zeggen. Hij liep vanzelf leeg. 'Het klinkt misschien heel raar, maar ik pak hem bij zijn nekvel en zijn oor, niet heel hard hoor, maar wel stevig, en ook niet om hem te straffen, hoor, maar wel duidelijk en dan ga ik met mijn gezicht heel dicht bij zijn gezicht en dan ga ik laag grommen.' Hij deed het voor en keek me triomfantelijk aan. 'Honden verstaan geen mensentaal,' voegde hij er nog tevreden aan toe, alsof hij zojuist zijn bul honds had gehaald aan de hondenuniversiteit. 'Helemaal zelf bedacht,' sloot hij tevreden af. 'Succes gegarandeerd.' Ik mompelde iets in de trant van dat ik het probeer wat dichter bij mezelf te houden. Hij lachte minzaam. Hij vond mij, denk ik, een hopeloos geval. Niet in de wieg gelegd om het te schoppen tot alfavrouwtje. Daar kon hij wel eens gelijk in hebben.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline
5 jaar geleden

Leuk geschreven en wat een passende foto daarbij!